Proiecte selectate Soluții pentru Comunitate 2022

Asociația Caravana cu Medici

Proiect: Screening bioumoral în comunitățile rurale din România ”uitată”

Perioadă de implementare: decembrie 2022 – 20 iunie 2023

Despre proiect:

Despre proiect: Proiectul “Screening bioumoral în comunitățile rurale din România ‘uitată'” realizat de Asociația Caravana cu Medici, desfășurat între decembrie 2022 și iunie 2023, a vizat îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate pentru locuitorii zonelor rurale defavorizate. Utilizând două analizoare automate “point of care” recent achiziționate (din sponsorizarea provenita din Campania Soluții pentru Comunitate), au fost organizate patru caravane medicale, care au oferit celor 250 de adulți și 200 de copii posibilitatea de a beneficia de consulturi multidisciplinare și screeninguri bioumorale, cu accent pe patologiile cardiovasculare, renale, hepatice și ale diabetului zaharat. Rezultatele obținute au fost utilizate pentru a furniza recomandări medicale adecvate pacienților.

Asociația Casa Naturii

Proiect: Alfabetizare pentru comunitate

Perioadă de implementare: 15 ianuarie – 15 iunie 2023

Despre proiect:

Implementat de Asociația Casa Naturii, proiectul „Alfabetizare pentru comunitate” a pus accent pe educație și a adresat provocările abandonului școlar și analfabetismului în Valchid și Seleuș. Atelierele de alfabetizare au fost găzduite de Școala Gimnazială “Cornel Regman” și Școala Gimnazială Hoghilag. Desfășurat în perioada 15 ianuarie – 15 iunie 2023, proiectul a ajuns la 101 copii din ciclul primar și gimnazial, cu vârste între 6-16 ani, și s-a concentrat pe dezvoltarea abilităților de lectură și scriere. Selecția copiilor îi viza pe cei cu întârzieri majore în alfabetizare, iar activitățile au inclus jocuri pedagogice, instrumente digitale, exprimare artistică și altele, menite să consolideze nu doar alfabetizarea, ci și principiile legate de valorile umane. Impactul a fost semnificativ, cu o reducere a analfabetismului cu 50% și a abandonului școlar cu 20%, oferind astfel un model de succes pentru intervenții viitoare în comunitățile vulnerabile.

Asociația Creștem România Împreună

Proiect: eco.Track

Dată lansare aplicație: 3 septembrie 2023

Despre proiect:

Eco.Track, o inițiativă a Asociației Creștem România Împreună, reprezintă o platformă revoluționară de voluntariat axată pe protejarea mediului. Platforma combină tehnologia avansată cu gamificarea pentru a încuraja activitățile eco-friendly într-un mod interactiv. Utilizatorii sunt recompensați pentru eforturile lor prin puncte de implicare socială numite “năzdrăvani”, care pot fi convertite în recompense tangibile. În primul an de funcționare, este estimat că aplicația va fi descărcată de cel puțin 10.000 de ori. În același timp, numărul de voluntari înscriși pe aplicație va fi de minimum 8.000 de persoane până la finalul acestui an.

Asociația PAVEL

Proiect: Noi mergem mai departe!

Perioadă de implementare: ianuarie- iulie 2023

Despre proiect:

Asociația P.A.V.E.L. este una dintre cele mai active și vechi asociații de pacienți din România. A fost fondată în mai 1996 și este o organizație nonprofit, apolitică și fără apartenență religioasă. Asociația oferă servicii socio-psiho-educaționale copiilor bolnavi de cancer și familiilor acestora: asistență socială, psihologică, terapii prin arte combinate, terapie multisenzorială, școală de spital, ajutor umanitar pentru situații de urgență, găzduire gratuită, tabere/excursii, evenimente speciale pentru copiii care își petrec zilele aniversare/sărbătorile în spital, campanii de conștientizare, etc.

Asociația P.A.V.E.L. a finalizat, după o durată de 7 luni, un proiect pentru copii, tineri și părinți, intitulat „Noi mergem mai departe!”. Proiectul s-a derulat în perioada ianuarie- iulie 2023 și susținut în cadrul campaniei Soluții pentru Comunitate. Scopul general al acestui proiect a fost prevenirea abandonului școlar și continuarea unei forme de educație în funcție de nivelul de educație, abilități și capacități, un număr de peste 250 de beneficiari fiind implicați în diverse activități.

Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture

Proiect: EDUboost – Podcast de sustenabilitate

Perioadă de implementare: februarie – mai 2023

Despre proiect:

Proiectul “EDUboost – Podcast de sustenabilitate” are ca principal obiectiv educarea tinerilor, inclusiv a celor cu deficiențe de auz, în domeniul sustenabilității și responsabilității sociale. În cadrul acestui parteneriat au fost create 5 podcasturi educaționale și materiale auxiliare pentru seria EDUboost, care abordează teme cruciale precum poluarea cu plastic, valorile comunității, risipa alimentară, discriminarea și importanța conexiunii cu natura. Extinzând impactul său dincolo de mediul online, caravana educațională EDUboost a vizitat 6 școli din București și Ilfov, reușind să educe și să sensibilizeze peste 200 de elevi privind importanța și urgența problemelor abordate în podcasturi. Audiența înregistrată pe perioada proiectului a adus mai mult de 50.000 de ascultători unici pe diverse platforme (Spotify, www.afostodata.ro, Youtube), materialele urmând să fie disponibile și ulterior pentru alte zeci de mii de ascultători.

Asociația pentru Intervenție în Autism Suceava

Proiect: ABA IN-HOUSE!

Perioadă de implementare: 6 luni

Despre proiect:

Proiectul “ABA IN-HOUSE!”, cu o durată de șase luni în categoria sănătate, vizează îmbunătățirea abordărilor terapeutice pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA). Din cauza costurilor și duratei lungi de recuperare asociate cu aceste tulburări, proiectul s-a concentrat pe furnizarea de evaluări clinice validate științific, utilizând teste precum ADOS®-2 și ADI®-R, pentru a oferi diagnostic și sprijin adecvat. Prin sesiuni gratuite, peste 114 copii au fost evaluați, iar familiile lor consiliate cu privire la rezultate, ajutându-le să înțeleagă nevoile și comportamentele copiilor. În plus, tabletele interactive au fost achiziționate pentru a sprijini sesiunile de curs și dezvoltarea abilităților sociale ale copiilor. În final, un nou centru de resurse a fost înființat în Suceava pentru a oferi un spațiu adecvat pentru aceste activități, în timp ce grupuri de suport au fost formate pentru a asista familiile în această călătorie.

Buna colaborare din cadrul acestui proiect a dus și la posibilitatea creionării unui parteneriat pe termen lung cu Asociația Medicover, specialiștii acestora urmând să implementeze o serie de webinarii dedicate părinților persoanelor cu tulburări din spectrul autist, prin care aceștia să își însușească informații importante despre nutriția adecvată pentru copiii lor.

Asociația Școala Mamei Junior

Proiect: Micul erou salvator

Perioadă de implementare: decembrie 2022 – iunie 2023

Despre proiect:

În cadrul proiectului “Micul erou salvator” al Asociației Școala Mamei Junior, desfășurat între decembrie 2022 și iunie 2023, 2400 de elevi, din învățământul primar până la liceal, au fost instruiți în prim ajutor. Cursurile adaptate fiecărui nivel de învățământ i-au dotat pe elevi cu abilități de evaluare a stării unei persoane, identificare a semnelor vitale și aplicare a tehnicilor fundamentale de resuscitare. În plus, aceștia au avut oportunitatea de a participa la simulări de urgență și exerciții practice referitoare la apelarea serviciului 112.

Code4Romania

Proiect: Sănătatemintală.ro

Dată lansare proiect: octombrie 2023

Despre proiect:

În cadrul Code4Romania, proiectul “Sănătatemintală.ro” a fost conceput pentru a oferi suport și orientare pacienților cu tulburări psihice. Platforma, care va fi disponibila din luna octombrie, va pune la dispoziția utilizatorilor resurse valoroase, consiliere și ghidare specializată, facilitând astfel accesul la informații esențiale și la metode eficiente de a înțelege și gestiona aceste tulburări.

Federația Asociațiilor Studenților în medicină din România

Proiect: Donează sânge, fii erou!

Perioadă de implementare: aprilie – mai 2023

Despre proiect:

“Donează sânge, fii erou!” este inițiativa emblematică a studenților mediciniști din România axată pe promovarea și susținerea donării de sânge. În parteneriat cu 36 de Centre de Transfuzie Sanguină, atât din România cât și din Republica Moldova, proiectul și-a extins acoperirea în orașe precum București, Cluj-Napoca, Timișoara și Chișinău, printre altele. Rezultatele campaniei sunt remarcabile: peste 8.000 de donatori de sânge, care au contribuit la crearea unui fond salvator pentru peste 16.000 de pacienți și peste 400 de persoane s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Universitatea din Petroșani

Proiect: Educație ecologică și pentru protecția mediului

Perioadă de implementare: decembrie 2022 – iunie 2023

Despre proiect:

Proiectul susține și îmbunătățește condițiile de educație prin lansarea unei platforme ca bază de practică studențească în campusul Universității din Petroșani, în vederea identificării și dezvoltării abilităților practice ale studenților, dar și pentru consolidarea cunoștințelor.

Peste 200 de studenți și masteranzi, dar și 49 de cadre didactice din învățământul preuniversitar au beneficiat de implementarea proiectului în anul universitar 2022-2023.